Tekst feltet bliver ikke brugt, så skriv ikke noget her.Åh, det dér med kønnet! Køn, ledelse og organisationer.
Jeg har altid syntes, at det der med køn var uden den store betydning – mand eller kvinde, det er ikke afgørende i forhold til, hvad man ønsker sig her i tilværelsen. Er det vel? Det må være vores familie, opvækstvilkår, begavelse og en række tilfældigheder, der afgør vores muligheder. Hvis man er kvinde og vil have et lederjob, så kan man da bare gå ud og tage det, hvad er lige problemet? Men det er præcis den form for tænkning om, at kønnet ikke har så stor betydning, der faktisk kan være problemet i dag.
Jeg har samlet de nyeste undersøgelser og indspark i debatten om køn og arbejde, så du kan blive klogere på emnet. Læs mere.
(side 2 eller fold-ud-tekst)
For kvinders karriere og økonomi betyder det ikke så lidt at få børn. Sådan kunne man læse i Politiken (Link til http://politiken.dk/indland/politik/ECE3469521/mere-barsel-til-far-giver-mor-mere-loen-og-bedre-karrierekurs/) forleden, at mænd tjener ca. 15 pct. mere i timen i forhold til kvinder, og hvis kvinderne bare kunne overtale mændene til at tage mere barsel, ville det ikke stå dem så dyrt, hverken karriere- eller lønmæssigt.
Også ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA – link til: http://www.arbejdsmiljoforskning.dk/da/nyheder/arkiv/2015/koennet-er-med-til-at-bestemme-din-fremtid-paa-jobbet) er ’kønnet med til at bestemme din fremtid på jobbet’. I en undersøgelse fra oktober 2015 peger seniorforsker Helle Holt på, at der forhold, der ikke har ændret sig meget siden Morten Korch: Kvinden har stadigvæk det følelsesmæssige og praktiske hovedansvar i familien og har derfor behov for og forventninger til større fleksibilitet på arbejdsmarkedet. Mænd forventer mere, at de kan gøre karriere og forsørge familien. Og disse vilkår tager mænd og kvinder til efterretning den dag i dag.
Mænd er fortsat i langt højere grad ledere i det private end kvinder er. Hele 2/3 del af lederposterne bestrides af mænd. Direktør for Ledernes Hovedorganisation, Bodil Nordestgaard Ismiris, har et godt bud på, hvad der gør, at kvinder holder sig væk fra chefposterne: »Når vi spørger vores ledere, så kan vi se, at mænd er bedre til at sikre sig den fornødne fleksibilitet. De gifter sig langt hyppigere med en ægtefælle på nedsat tid sammenlignet med, hvad kvinder gør. Vi kan også se, at mænd i langt mindre grad er fraværende på grund af barns sygdom«. Læs mere. (link til: http://politiken.dk/oekonom/arbejdsmarked/ECE3018097/bare-rolig-maend-i-sidder-stadig-for-bordenden-i-private-virksomheder/)
Ind i mellem dukker der en diskussion op om, hvorvidt man skal hjælpe kvinder frem ved at give dem særbehandling og gøre noget andet for at tiltrække kvindelige ledere. Det mener man hos LEGO, (link til: http://www.business.dk/ledelse/lego-uddyber-saadan-lokker-vi-kvinderne-til-os.) der har formuleret deres jobopslag, så kvinder får mere lyst til at søge dem. LEGO skræddersyr deres jobopslag og bruger ord som samarbejde og fællesskab, som LEGO forestiller sig er vigtige i kvinders liv og bruger færre ord som måldrevet, resultatorienteret. Jobopslagene er gjort mindre ’corporate’ og mere menneskelige. Det har givet pote, for det er faktisk lykkes Lego fra 2011 til 2014 at øge andelen af kvindelige ledere fra 23 til 44 procent.
Andre virksomheder som Novozymes er imod særbehandling af kvinder, der går efter lederstillinger. De kvinder, der er kompetente, skal nok komme frem. Og der er faktisk også nogle kvinder, der ikke bryder sig om at skulle sige højt, at de har været en del af et særligt talentudviklingsprogram for kvinder. Så en særlig indsats for kvinder møder skepsis blandt danske virksomheder og kvinderne selv.
Hvis vi kigger til Sverige og Norge, så ”ser man det som et problem, at man ikke får udnyttet kvindernes ressourcer godt nok i det private erhvervsliv. I Danmark ser man det som et problem, hvis virksomhederne gør noget på området”, siger professor Anette Borchorst fra Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet og tilføjer: ”I den danske debat vejer argumentet om, at vi ikke vil vælge kønsspecifikt, for så får man ikke den bedst kvalificerede, enormt tungt.” Det har gjort danske virksomheder handlingslammede, vurderer Boston Consulting Group, som har lavet 5 anbefalinger (link til: http://www.business.dk/ledelse/saerindsatser-for-kvinder-moeder-skepsis) til virksomhederne.
Men hvad siger psykoanalytisk teori om, hvad der er på spil ift. køn og ledelse, og hvad der kunne være udfordringen for kvinder som ledere?
I en interessant artikel af Birkholm og Aarkrog (link til http://hansreitzel.dk/Organisation-og-Ledelse/Psykodynamisk-organisationspsykologi-bind-II/9788741255194) undersøgte de køn og ledelse på en organisationspsykologisk konference. Et interessant fund her var, at efterhånden som konferencen skred frem, så fik de lederfigurer – mænd som kvinder – ikke følgeskab, når deres kønsadfærd var anderledes end udtalt stereotyp. Mænd der f.eks. havde en adfærd eller kom med udtalelser, der kunne ses som feminine, blev omtalt som svage og umandige. Kvinder, der ikke på en eller anden måde positionerede sig som ofre for mænd, fik ikke autoritet eller blev set som forræderiske.
Begge køn kom under øvelsen med forskellige udtalelser, der tog det fuldstændigt for givet, at kvinder er procesorienterede, mens mænd er produktorienterede. Dette virkede til at være angstdæmpende på begge køn. De, der ønskede lederskab, måtte, for at få følgeskab, indtage roller i overensstemmelse med moderens og faderens roller i familien. I forhold til deres eget køn måtte de udvise tydeligt kønnede karaktertræk – altså være kvindelig og mandlig i deres måde at lede på. Dette kunne være et bud på, hvorfor det, LEGO gør, faktisk lykkes, når man ser på det med psykologiske briller: LEGOs strategi reducerer kvinders ubevidste angst for ikke at få følgeskab, hvis de bliver for mandige i deres lederskab og vice versa.
På den måde giver det rigtig god mening at tilrette jobannoncer til henholdsvis kvinder og mænd. Psykoanalytisk teori har den pointe, at der er ubevidste kræfter på spil ift. køn – kræfter vi ikke altid er klar over og selv benægter. Vi kan alle f.eks. komme til at straffe kvinder, hvis de er for mandige i deres lederskab eller gør ting, som mændene gør det. Et godt eksempel er den shitstorm, (link til: http://politiken.dk/oekonomi/privatoekonomi/premium/ECE3469916/det-er-jo-naermest-forbudt-at-kombinere-oensket-om-boern-og-karriere/) Eva Persson kom i, fordi hun tog så lidt barsel – altså tog barsel som mænd typisk gør det.
Personligt tager jeg hatten af for LEGO, som jeg synes går foran og anerkender det, der efterhånden virker til at være helt væk for de fleste: Der er forskel på at være mand og kvinde, og der er forskel på, hvad der skal til for organisationer for at lykkes med at tiltrække og udvikle flere kvindelige ledere.